8 Nisan 2014 Salı

"2908 mühürsüz tutanak" masalı ve Çankaya 2137 no.lu sandık tutanağı

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mansur Yavaş'ın "2908 tutanak mühürsüz" iddiası bana ilk duyduğumdan beri fantastik, hayal aleminde bir iddia olarak geldi. Şimdi, bir düşünelim. 2908 sandıkta görev yapan, her birinde ortalama 5er kişiden, 15 bine yakın sandık kurulu üyesi görev yapıyor. 15 bin kişinin hep birlikte, sandık sonuç tutanaklarına mühür basılmamasına seyirci kaldığına mı inanalım? Hadi sandık kurulundaki Ak Partili üye, kurulun devlet memuru olan başkanı ve diğer üyesi, üçü birden böyle "mühürsüz tutanak" diye bir hilede işbirliği yaptılar. Bu kurulların her birinde CHP'nin de birer üyesi vardı, onları ne yapacağız? Ankara'daki 2908 sandıkta, tutanakları mühürlememek suretiyle bir hile yapılıyor, ve bu sandıklarda görevli 2908 CHP'li üye bu hileye nasıl ortak oluyor, nasıl bu mühürsüz tutanaklara imza atıyor? Bu sorunun cevabı yok.

Mansur Yavaş'ın ortaya attığı bu "mühürsüz tutanak" iddiasının çok basit bir açıklaması var. Yavaş ve CHP'liler, ilçe seçim kurullarına getirilen ve bu kurullarda tarayıcıdan geçirilerek dijitalleştirilen tutanak resimlerine bakmışlar ve bu resimlerde mühür göremedikleri tutanakları "mühürsüz tutanak" saymışlar. Oysa seçim kurullarında tutanaklar tarayıcıdan "metin" olarak geçirilmiş. Tarayıcıların (scanner) yazılımlarında renkli fotoğraf, siyah-beyaz fotoğraf, metin gibi ayarlar vardır. Seçim kurullarının kullandığı metin ayarında, kağıt üzerindeki yazılar vurgulanır, kağıttaki silik lekeler, izler vs görmezden gelinir. İşte bu yazılım, silik mühürleri görmezden gelmiş, CHP'liler de tarayıcı yazılımından geçmiş bu tutanak resimlerinde mühür yok zannetmişler.

Bu kadar basit: ASLINDA TUTANAKLARDA MÜHÜR VAR AMA SİLİK OLDUĞU İÇİN TARAYICIDAN GEÇİRİLİNCE GÖRÜNMÜYOR!

Hemen bir örnek vereyim. İşte, oyumucaldirtmam.com sitesinden Ankara Çankaya 2137 no.lu tutanak:

http://oyumucaldirtmam.com/tutanaklar/6_129_2137.png


Bu bir PNG dosyası ve sadece 60KB boyutunda. 1656x2338 ebatlarındaki bir resim dosyasının boyutu 60KB ise, bunun anlamı, RESİMDEKİ PEK ÇOK BİLGİNİN KAYBOLDUĞUDUR. 60KB'a A4 kağıt üstündeki bütün bilgileri, imzaları ve silik çıkmış mührü de sığdırabilecek bir sıkıştırma algoritması henüz icat edilmedi.

Şimdi aynı tutanağın, 31 Mart günü twitter'da paylaşılan bir başka "nüsha"sını görelim. 



Yukarıda "nüsha"yı bilerek tırnak içinde yazdım. Tutanakların elle hazırlandığını, dolayısıyla farklı "nüsha"lar olarak kabul edilmeleri gerektiğini, "Tutanak Hazırlama Kılavuzu" başlıklı yazımda açıklamıştım. Görüldüğü üzere, twitter'da paylaşılan tutanakta mühür mevcut. Ancak twitter'da paylaşılan tutanakta 5 sandık kurulu üyesinin imzası varken, oyumucaldirtmam.com sitesindeki tutanakta sadece 3 üyenin imzası var. Belki oyumucaldirtmam.com sitesindeki tutanaklar YSK kaynaklı değildir, bilemiyorum...

Bir de, CHP STS sitesinde bu sandık sonucunun nasıl yer aldığına bakalım:

http://sts.chp.org.tr/SonucDetay.aspx?sid=207591


Şu sonuç kaçınılmaz bir şekilde ortaya çıkıyor:

(1) 31 Mart'ta twitter'da paylaşılan tutanak,
(2) oyumucaldirtmam.com sitesinde yayınlanan tutanak,
(3) CHP STS sitesindeki sandık sonuçları

3Ü DE BİRBİRİYLE AYNI!

GÜNCELLEME:

oyumucaldirtmam.com sitesinin "mühürsüz tutanak" saydığı Çankaya 1433 numaralı tutanak:

http://oyumucaldirtmam.com/tutanaklar/6_129_1433.png



ASLINDA BU TUTANAKTA MÜHÜR VAR! Sadece, tarayıcıdan geçirilirken, tarayıcı yazılımı, resim dosyasının boyutlarını 70KB civarında tutabilmek için tutanağı "gürültü" (noise) kabul edip çıkarmamış. İşte, bu tutanağın mühürlü olduğunu gösteren fotoğraf:



Hiç yorum yok: